Allmänt om cresties

Ska skaffa en crested gecko, har frågor.

2019-05-10 01:02 #0 av: sanxled

Hejsan! Har ett långt tag funderat på att köpa en liten cresties, men då undrar jag är det bättre att ha ödlan själv, eller behöver hon en kompis? Vet att ödlan inte är ett flockdjur, men tänker om den känner sig ensam om den ska sitta där i sitt terrarium helt själv.

Anmäl
2019-07-24 01:32 #1 av: Chinesecrestedlover

Hej! 

Vet inte om du redan skaffat eller inte, men tänkte göra ett försök att svara på dina frågor om du (eller någon annan som råkar ramla in här) fortfarande behöver svarSkrattar

Ödlor (och egentligen alla eller i alla fall de allra flesta reptiler) är som du själv skriver inte flockdjur; de är därmed så kallade solitära djur och behöver därför inte sällskap. 

Dessa djur har inget behov av sällskap och när det gäller att ha flera solitära djur i samma utrymme (i detta fall samma terrarium) så kan det orsaka väldigt mycket stress m.m. (inte säkert att det syns på djuret ifråga, men det är oavsett om det syns eller inte syns, sannolikt fallet). Att hålla flera individer tillsammans riskerar att leda till att de inte äter tillräckligt, är allmänt stressade och helt enkelt att de mår väldigt dåligt. 

Vill man det bästa för sina djur (vilket jag naturligtvis hoppasGlad) så ska man hålla en Crested Gecko/Ögonfransgecko per terrarium. Vill man ha flera "ögonfransar" Skämtar får man helt enkelt ha flera terrarier. 

Det gäller förövrigt även för andra vanliga (och ovanliga, haha) ödlor (som man ofta ser hålls tillsammans) som t.ex. leopardgeckos m.m. De mår bäst av att hållas ensamma (oavsett om stressen inte syns utanpå). 

Vill avsluta med att tipsa om ett annat bra forum dit man kan vända sig med sina "herptilrelaterade" frågor (reptiler, amfibier och andra terrariedjur):  https://www.terrariedjur.se/forum

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.