2013-06-10 16:22 #0 av: Mikachu

I den här artikeln tas det mesta inom utfodringen ut; placering av matskål, proteintillskott, olika dieter, för och nackdelar med frukt och pure matning, viltfångade insekter och lite mera därtill!

Utfodring

CGD, Crested gecko diet, är en väldigt bra basföda och kan ges varje till varannan dag beroende på geckons behov. Om geckon är överviktig, sjuk, juvenil, en ”normal” vuxen eller liknande så ska man såklart se till att anpassa födotillgången och mängden till individen. Detta blandas med vatten, men kan lyxas till med att blandas med någon slags pure då och då. Att ha en foderstation på marken eller högre upp verkar inte ha någon speciell betydelse för geckon, de tycks äta lika mycket av båda. Dock så ska man tänka på att en foderstation på marken kan få smuts i sig, vilket inte är så bra för geckon. Insekter ger ett bra proteintillskott och gör även, enligt mångas uppfattning och även min egen, att geckosarna växer lite fortare, speciellt juveniler. Det är även bra att ge insekter till äggläggande honor för att de ska hålla vikten. Syrsor brukar ges varannan dag eller någon gång i veckan. Det är inte säkert att alla geckos gillar insekter. Man kan ge insekter i en burk/skål, släppa in dem i terrariet eller ge geckon insekter via pincett. En nackdel med att släppa in t.ex. syrsor i terrariet är att om de inte blir uppätna så kan syrsorna äta på geckosarna medans de sover, eller föröka sig.

Man ska gärna spraya terrariet morgon och kväll för att hålla det fuktigt. Det kan vara väldigt lätt att torka ut en crested gecko tills den dör, så därför att det viktigt att inte ha det för torrt! Men såklart så får det inte vara för fuktigt och blött heller. Geckon kan dricka från bladen och glaset när man har sprayat, men det är alltid bra att ha en lågkantad vattenskål med vatten som den kan dricka av eller ta hjälp av när den ömsar. Om man har för torrt i terrariet så kan geckon sluta äta. Detta leder också till att CGD blandningen torkar ut fortare som gör att geckon kanske inte vill äta, eller inte kan. 

Juveniler har en tillväxt period som är mellan 10 – 12 gram upp tills de är ca 30 gram. Under den perioden så växer geckon väldigt fort och kan behöva ha lite extra mat så att den har möjlighet att växa på sig.

Foder från det vilda

Olika leddjur som man kan hämta utifrån under sensommaren är t.ex. gräshoppor, vårtbitare, fjärilar, snäckor och sländor. Var dock noga med att det är i passande storlekar! Man brukar säga att maten inte ska vara större än mellanrummet mellan geckons ögon. Samt att man ska tänka på att t.ex. vårtbitare har väldigt kraftiga käkar och kan skada geckon! Man kan krossa huvudet så att den inte kan bitas. Var också försiktig med att ge gråsuggor av olika slag! De är experter på att samla på sig tungmetaller som inte är bra för geckon att få i sig i för stora mängder.

Olika foder påverkar tillväxten olika

Socker och protein verkar få geckon att växa fortare. Barnmat, även de utan tillsatt socker, är fortfarande söt och god och gör att geckon kan bli vad man kanske kan kalla för sockerberoende och äter mer än vad den hade gjort om den ätit annan mat. Eftersom geckon äter mer går den fortare upp i vikt och tillsammans med proteinet som sedan lagras i fettet på geckon så växter den fortare. Men om man matar en gecko med barnmat och insekter så får de oftast ganska lite näring i fodret vilket gör att de blir mer mottagliga för MBD och andra bristsjukdomar. Så om man vill gå den här dieten så bör man vara noga med att ge extra vitamin tillskott och kalk.

Om man matar en gecko med bara CGD så tar det istället längre tid för dem att växa på sig. Men eftersom det är ett helfoder med i princip alla vitaminer, proteiner och mineraler i sig så är man säker på att geckon får i sig vad den behöver utan extra tillskott. Om man matar dem med insekter och CGD så tenderar del att växa lite fortare, samt att geckon får i sig alla viktiga ämnen och spårämnen från insekterna.

Vuxna geckos verkar tycka om frukter mer än juveniler och ungdjur. Det kan ha att göra med att i det vilda så måste ju juveniler äta mera protein, insekter, för att kunna bli stora och undvika att bli uppätna av myror eller andra större ödlor. I regel så innehåller frukt mera fosfor än kalk vilket leder till en fel balans för reptiler, som behöver ha mera kalk än fosfor i kroppen.Så var försiktig och tänk på vilken frukt och hur ofta du ger geckon det! T.ex. så innehåller papaya mycket kalk medans banan innehåller väldigt mycket fosfor. Så om du ska ge bananen så se till att pudra bananen med kalk för att inte geckon ska få i sig för mycket fosfor. En fel balans mellan fosfor och kalk kan leda till benskörhet då geckons kropp försöker att gnaga av kalk från skelettet, då den har brist på det, vilet leder till deformerade ben mm.


Temperatur påverkar också tillväxten

Att hålla juveniler i lite varmare temperaturer verkar få dem att växa fortare också. Enligt min egen och andra personer, som deltog i undersökningen ang ''foder och tillväxt'' påcrested geckos, att vid 23 - 25 grader så visar det effekt från att ha dem i 20 - 22 grader.


Färgförstärkande foder

Det finns också vissa ämnen som förstärker färgerna på ögonfransgeckon. Astaxhantin, som bildas naturligt i vissa alger och i bland annat lax, jäst, krill och andra kräftdjur. Karoten är ett annat ämne som förstärker vissa färger och det finns morot. Främst så är det gult, orange och framförallt rött som framträder. 

 

Tänk på att fodret, tillgången och mängden alltid ska anpassas efter individen. Om en crested tappar väldigt mycket i vikt på kort tid bör veterinär kontaktas!

Skriven av 
Mikaela ''Mikachu'', sajtvärd för Crested gecko iFokus