Annons:
Etikettmorpher-och-traits
Läst 3310 ggr
Mikachu
6/9/13, 3:03 PM

Genetiken hos crested geckos!

Genetiken är relativt outforskad hos crested geckon, men i den här artikeln kommer jag att ta upp vad jag vet om i dags läget.

Vad jag har läst och forskat fram så kan jag säga så att jag vet mycket mindre om genetiken än vad jag skulle vilja. Man har ju bara avlat på crested geckos sedan 1994 och det var inte förrän flera år efter det som man började vilja ta fram nya färger och förstärka olika morpher. Alla morpher och traits som finns idag och nästan alla färger finns i det vilda, men vi har bara förstärkt det i fångenskap för att de ska vara vackrare. Tyvärr så är genetiken inte så uppritad som hos majssnoken eller leopardgeckon! T.ex. extreme harlequin är framavlad, en förstärkt variant av harlequin, och neonfärgade patternless är också förstärkta varianter av de vilda lite blekare färgerna. Det finns tre olika populationer av crested geckos på Nya Caledonien men det finns ingen skillnad i morpher, färger eller traits på de olika populationerna, det är inte bundet till vart de från början kommer ifrån.

Morpher och traits fungerar inte på samma sätt!

Till att böra med för att inte bli förvirrad. Morpherna är alltid konstanta, en gecko kan inte ha två morpher samtidigt. Så om man korsar en tigrerad med en harlequin så kan man inte få en harlequin med tigerränder! Exempel på morpher är harlequin, patternless, tiger, creamsicle, flame, buckskinn och bicolour. Morpherna är helt beroende av ''rätt genetisk bakgrund'' för att visa sig fenotyiskt, visa sig synligt för ögat.  Medans olika traits, som pinstripe, dalmatin prickar, part holes och white fringe kan finnas på vilken morph som helst och det kan finnas flera olika traits på samma gecko, vilket inte funkar med morpher. Bara ena föräldern behöver ha anlag för något trait då det inte är så starkt bundet till något speciellt, som morpher är. Det är alltså lite lättare att avla på fina traits än ordentliga morpher. Men självklart så kan man få en flame när man parar en harlequin och en flame. Dock är det inte säkert hur många flames det blir i kullen, om det blir några.

Morpher och traits i genetik

Bara ena föräldern behöver bära på anlagen för en speciell morph för att den ska yttra sig. Två gula brindles kan t.ex. inte få en harlequin. Så länge det inte ligger recessivt hos någon av föräldrarna. Dock så är det svårt att få fram dubbla recessiva anlag. T.ex. så har jag två gula brindles, bådas föräldrar är gula brindles förutom en morförälder som är harlequin. Har fått fram massa ungar från dem sedan 2010 och inte förrens 2012 fick jag en unge som var harlequin. Jag tror att de morphanlag som ligger vilandes är väldigt svaga och är svåra att få fram! Därför kan det vara viktigt att tänka på att geckon gärna ska visa den morph eller trait som du vill ha fram. Har även en vän som har två kullsyskon som ser helt otroligt olika ut! Dock så har han inte fått någon unge från respektive som liknar den andra vuxna kullsyskonen så att säga. Kanske låter lite konstigt, men det verkar som att det bekräftar att det är svårt att få fram recessiva homozygoter, en gecko som visar dubbla recessiva anlag. Men självklart så bör det fungera i praktiken att få fram om man verkligen försöker och är arrangerad!

Om man bara sätter ihop två geckos så är det alltså bara att vänta sig ungar som har ungefär samma morph som ena eller andra föräldern. Att få fram någon helt ny morph tar alltså tid då man måste avla på speciella geckos som råkat yttra någon ny dominant eller recessiv homozygot anlag. Man får ta vara på den variation som finns hos t.ex. en kull med harlequins och para den med någon annan som yttrar samma kvalité eller sak som man vill få fram. 

Att avla på färger

Färgerna som finns är rött, brunt, oliv, lavendel osv. samt att det har faktiskt kommit upp några rosa grupper i USA (2013), tar lite längre tid att kontrollera att det är ''rätt färg''.  Det kan ta upptill 1 år innan man kan se hur en gecko färgar ut ordentligt och då kan man se om det blev t.ex. svart eller chokladfärgad, röd eller orange. Men man kan ana vad det blir efter några månader om man vet hur föräldrarna ser ut. Det här ser jag som lite lättare att avla fram då det är ganska stark variation på ungarna, t.ex. så kan en kull gula ungar vara blekgula, neon gula eller pissgula. Dock så tror jag att vissa färger bara går att ha på vissa morpher på vissa ställen om man säger så, även om det är väldigt fritt på vilken gecko det kan finnas! Har t.ex. aldrig sett (2013) en harlequin som är mörkt/svart färgad med vackert röd teckning, bara gul eller orange! Ett till exempel på hur färgavel kan sluta är när jag parade en gul/mörgul flame hona med en mörk svart/gul hane så blev de två först ungarna väldigt olika! Ena blev knallgul flame med pinstripe och den andra blev väldigt mörk harlequin. Så färgavel bör vara lätt eftersom bara ena föräldern behöver ha en färg man vill ha. Vet dock inte så mycket om vad som är dominant eller recessivt.

Skriven av 
Mikaela ''Mikachu'', Sajtvärd för Crested gecko iFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: