Annons:
Etikettuppfödning
Läst 12271 ggr
Mikachu
2013-06-09 13:55

Föda upp cresteds! Hur gör man?

Denna artikel handlar om avel på crested geckos. Vad man bör tänka på, hur allt går till och vad som kan gå fel. Det är en liten guide till hur du på ett bra sätt kan föda upp cresteds, något som är bra att läsa igenom innan du sätter ihop en hane med en hona så att du har lite mera grund att stå på!

Intrudoktion

Innan du ska börja avla på cresteds tycker jag att du ska fråga dig själv och svara ärligt; Varför ska jag föda upp crested geckos?

Man ska inte avla på geckos, eller vilket djur som helst egentligen, bara för att tex ungarna är söta eller för att man vill tjäna pengar på det. Du ska tänka att du utsätter den äggläggane honan för en risk, nykläckt små liv ska födas upp och flytta till nya bra hem - om de nu hittar ett nytt hem och eventuell veterinärkostnader måste betalas.

Men självklart ska du inte avskräcks från att bi uppfödare! Om mn har intresset, kunskapen och rätttänk på kan man nå långt på det! Men såklart så måse du ha tiden, platsen och pengarna för att eventuellt ha kvar juveniler ett längre tag samt kunna betala för bra mat, boplats och veterinärkostnaderom det skulle bli så.

Könsbestämning

Till att börja med så måste du seill att du har en hane och en hona. Det är relativt lätt att se skillnad på vuxna djur:

- Hane: Oftast större tappar (Oftast ljusa utstickande prickar precis bakom kloaken). Har en synlig pung. Har ett band av porer över kloaken, ser ut som mörka prickar i fjällen. De är även glansiga på nedre delen av magen, vilket är väldigt tydligt och lätt att se tidigt.

- Hona: Oftast mindre tappar. Huden ligger ganska rak/slät från kloaken till svansroten. De har även matta fjäll och saknar porer.

Vem ska avlas på och hur går det till?

När man ska avla på sina geckos måste man försäkra sig om att dom är kapabla till att para/paras och lägga äggen ordentligt. En hane ska helst vara 30 - 35gram innan han parar en hona. Om han är för liten är risken större att t.ex. hans hemipenisar fastnar utanför kroppen för att han inte kan ta in dem igen eller att han helt enkelt inte kan para honan för att han är för liten. En hona som ska paras bör vara minst 35 - 40 gram. Detta är mycket viktigt! Om honan är för liten så kan äggen fastna i henne, graviditeten kan ta för mycket kraft av henne så att hon inte orkar krysta ut äggen eller så kan äggen ta för mycket näring av henne. En hona som ska paras bör även få extra kalk, eftersom äggen tar mycket kalk från honans kropp för att skapa skalet och skelettet till fostret.

Geckon bör vara pigg, frisk, fri från parasiter eller annan sjukdom och inte ha några ömsproblem när de ska användas i avel. Än så länge så finns det inga studier som påvisar att färgavel/kroppsavel har någon större effekt hos ögonfransgeckos. Men självklart så finns det vissa sjukdomar, ohälsor, bra/dåligt immunförsvar osv. som är kopplat till färggenerna, eftersom färggenerna kan vara kopplade till andra gener också. Precis som hos hundavel, där man har avlat på vissa utseenden så har man fått vissa specifika ohälsor hos vissa hundraser. T.ex. så har cavalier king charles spaniel fått hjärtproblem, dalmatinern får inte så lätt urinsten, engelsk bulldogg har svårt med andning och rörelse osv.

När man sätter ihop en hane och en hona så brukar det inte vara några problem. Hanen kommer att slicka på grenar, kan också vara lite stelare i kroppen, och på honan för se vem det är och se om hon är intressant. Honan kommer att vara relativt avslappnad inför hanen. Se dock till att hanen inte alltid är på honan och stressar upp henne för mycket!  Hanen ger ifrån sig ett högt, kväckande läte medans honan kan låta som en lågtknarrande dörr. Om honan är ovillig till parning så låter hon ganska högt och kan också bita hanen! 

När är det dags?

Om man avlar på hobbynivå räcker det med att ha dem i ett terrarie året runt, så länge hanen inte är på henne för mycket. Då när det blir vår så kommer det att bli ljusare och varmare i terrariet, eftersom det blir det i rummet du har terrariet i. Detta gör dock att parningen inte kommer att komma igång förrän senare på våren/sommaren. När jag höll mina avelsdjur på det här viset under 2012 så parades de inte förrän i maj – juni.

På en mera avancerad nivå så kan man ha honor och hanar separerade från varandra under höst och vinter för att sätta ihop dem när det börjar bli några plusgrader och ljusare ute i februari - mars. Då ska man även möblera om innan parningssäsongen och höja fuktigheten successivt innan de sätts ihop. Även ljuset kan man styra till att det ska bli längre dagar. Skrev i '' I terrariet'' olika grader och fuktigheter som man kan gå efter. På det här sättet kan man vara nästan säker på att få en parning kvällen man sätter ihop dem. Gjorde på det här viset 2013 och såg 4/5 parningar samma kväll som jag satte ihop honor med hanar.

Äggläggning och kläckning

En gravid hona som ska lägga ägg börjar redan några dagar/en vecka innan äggläggningen leta efter en bra plats att lägga äggen. Hon gör små grottor i bottensubstratet/en blomkruka med jord i el dyl. för att sedan lägga äggen där. En hona lägger två ägg ca 4 gånger under en parnings säsong, så det blir ungefär 8 ägg sammanlagt. Men hon kan lägga 5, 6 eller 7 gånger på en säsong också! Men låt henne inte göra detta! Det är inte bra för henne att konstant lägga ägg året runt. Det tär mycket på henne, så flytta henne ifrån hanen och sänk hennes terrarium temperatur för att få henne att sluta. Det kan ta 3 -5, eller ibland 7 veckor mellan varje äggläggning. Har även märkt att en hona med stabil vikt under graviditeten tappar ca 2 gram efter äggläggningen.

När äggen har lagts så ska man inte vända och vrida på dem! Ha alltid samma sida uppåt som de hade när de kom till världen. Äggen har en liten luftbubbla i sig som fostret andas ur, om man snurrar på ägget så kan fostret drunkna. Om man skulle råka vända runt på de en gång gör det inte för mycket, tänk bara på hur mycket de utsätts för i naturen! Men man ska ändå vara på den säkra sidan och undvika detta. Om man kläcker i en äggkläckare så ska äggen ligga ganska torrt, även om det ska vara fuktigt i luften. Då undviker man även att det blir mögel på äggen. Om man har för blött så kan äggen drunkna, om man har för torrt så kan äggen torka ihop eller få torra fläckar. Ha också ett lutande lock, eller om du på annat sätt tar bort kondensdropparna som kommer att komma på locket, så att dropparna inte faller ner och skadar äggen. När tiden är inne för äggen att kläckas så är de väldigt stora och runda! De sista dagarna får de oftast även bristningar på skalet, och ibland kan äggen 'svettas'. Om man ska kläcka äggen i terrariet så är det viktigt att hålla koll på vart äggen ligger. När det har gått ca 2 - 3 månader så bör man lägga över en burk så att inte ungarna springer runt med de vuxna djuren, eftersom de då kan bli uppätna.

Olika temperaturerger olika resultat!

21 - 25 grader i kläckaren = 90 - 120 dagars ikubationstid
- Detta ger stora och snabbväxande juveniler som oftast väger ca 2 gram vid kläckning.

26 - 28 grader i kläckaren = 55 - 85 dagars inkubationstid
- Detta ger mindre och mera långsamväxnade juveniler som oftast väger ca 1 - 1.5 gram vid kläckning.

Problem under aveln

FTS, flopy tail syndrome - är en sjukdom där svasen hänger rakt ut eller längs med kroppen på geckon när den hänger upp och ned. Det här kan vara ett genetiskt fel, så man bör tänka på om man ska avla på en gecko med FTS. Man kan försöka vända på geckon om det brukar sova upp och ner, som en förebyggande åtgärd. En mild form av FTS är inte något större problem, men om det har gått för långt så kan även höfterna deformeras, vilket kan leda till svårigheter, speciellt för äggläggande honor. De kan då ha svårt att få ut äggen. Även ensamma honor kan lägga obefruktade ägg, så de kan också få problem av FTS. Många pratar om man ska få geckon att tappa svansen eller inte för att undvika detta, men jag tycker själv att det inte är någon bra ide eftersom man inte vet om geckon kommer att utveckla FTS eller inte.

Äggnöd - Om honan är för liten i kroppen, har några andra problem eller helt enkelt inte hittar någon bra plats att lägga sina ägg på så kan det hända att hon inte lägger dem. De stannar kvar i livmodern och kan dö där, vilket är livshotande för honan. Eller så kan de fortsätta att utvecklas och växa sig större vilket leder till att hon inte kan få ut dem senare. Om du misstänker att din honas ägg har fastnat eller om hon helt enkelt inte kan få ut dem så åk till veterinären! Hos veterinären kommer hon undersökas och eventuellt röntgas, för att se om äggen är deformerade eller liknande. Efter det kommer hon troligen att få en liten dos Partoxin, ett syntetiskt värkstimulerande medel som gör att hon kommer att lägga äggen inom 5 - 10 minuter. 

Bara ett ägg ute? – Det kan hända att honan bara får ut ett ägg. Orsaken är inte klar, men låt henne vara ifred och se till att hon har ordentligt med tillgång till bra ställen att lägga det andra ägget på. Om hon inte får ut det andra ägget inom några dagar bör du åka till veterinären. Händelseförloppet är som vid äggnöden ovan.

Juveniler och deras uppväxt

En nykläckt juvenil kan bo i ett litet terrarium/platsburk med hushållspapper i botten - så att man kan se om den har bajsat lättare. Den vill, som de vuxna, gärna kunna gömma sig bland lite växter. Se till att ha en lågkantat mat och vattenskål så att de inte geggar runt för mycket däri eller drunknar. Det kan vara väldigt svårt att se när ens juvenil äter, vilket jag har märkt oroar väldigt många. Under vintern, när det är kallare i terrariumet så äter de inte lika mycket, men även när det är sommar kan det vara svårt att se slickmärken i matskålen, även om man ser det ibland. Det bästa sättet att veta att geckon äter är att kolla så att den bajsar och se till att den är pigg! När man tycker att den verkligen äter som den ska, ömsar och bajsar så kan man byta till att ha lite jord eller liknande i botten.

Juvenilerna äter samma sak som de vuxna, CGD och insekter i lagom storlek. Om man ger geckon mycket protein, syrsor, dubia nymfer eller liknande, så tenerar dom till att växa fortare! Samt att juveniler har  tillväxt period som är mellan ca 9 - 12 gram upp tills de är ca 30 gram. Där emellan så skjuter dom i vikt och då kan de behöva ha lite extra mat.

Små juveniler behöver ha lite extra fukt i sina terrarium som hjälper dem att ömsa. Om det ungen skulle f ömsproblem, att det sitter kvar öm på tårna eller kring svnsen, så försök att försiktigt pilla bort det med en våt tops. Om det inte försvinner så bör du 'ångbada' juvenilen, alltså sätta den i en burk med lite vatten i botten och sedan hålla burken varm. Låt geckon vara däri i ca 10 - 15 minuter, och se till att det inte blir för varmt! Om detta inte hjälpr så upprepa det här i ett par dagar elle ring till en veterinär.

När man har sett till att de fungerar som de ska, minst 4 veckors tillsyn hos uppfödares rekomenderas, så kan man börja leta efter ett nytt hem till de små liven! Se till att informera den nya ägaren, om denne är okunnig om cresteds, om hur geckon ska has hand om och ge gärna också lite kontak uppgifter till dig om den nya ägaren skulle ha några frågor eller funderingar.

Skriven av 
Mikaela ''Mikachu'', Sajtvärd för Crested gecko iFokus

Annons:
Medaljjägaren
2014-09-16 18:56
#1

Oj, den var lång och bra.

YEY, INSIDER!

Upp till toppen
Annons: