Terrarium

Ett bra och godkänt crested terrarium!

2013-06-07 23:06 #0 av: Mikachu

Det här är en artikel som väldigt kortfattat beskriver hur ett bra och enligt Jordbrukserket godkän tarrarium för crested geckos kan se ut.

Crested gecko från Nya caledoniens sub tropiska regnskogar och lever i botten till mellanskiktet där. Vilket betyder att de vill ha höjd att klättra på och får naturligt inte i sig så mycket UV ljus som vissa andra ödlor. Samt att deras tropiska naturligabiotop gör att de även i fångenska vill ha mycet växter och grenar att klänga i och gömma sig bakom. 

Jorbrksverket minimimått för Träd och Klipplevande arter;
 
16-20 cm
Minsta tillåtna yta: 0,12 m² (t.ex. 30x40cm)
Minsta yta per icke könsmogen ödla vid grupphållning: 0,015 m² (t.ex. 15x10cm)
Minsta yta per könsmogen ödla vid grupphållning: 0,06 m² (30x20cm per ödla, alltså 0,12 m² för två)
Minsta höjd: 0,35 m (Alltså 35cm)

Det rekommenderas att ha minst 60cm i höjd för en vuxen crested gecko. Det är för att det är en trädlevande art och behöver ha mera höjd för att kunna hoppa, träna svansen och klättra normalt. Jordbruksverkets bottenytan verkar vara mera rimlig, även om det är bättre om den får lite större yta. Det är vanligt att man har ett 45x45cm bottenyta på terrariumet, och det fungerar alldeles utmärkt.

Att ha många grenar i olika storlekar är viktigt för att geckon ska kunna träna sin svans, hänga, gripa tag och hålla i både tjockare och tunnare grenar. Det är också bra då de kan ta sig runt i terrariet samt kunna utnyttja det luftrum som annars skulle vara tomt i mitten av terrariet. Det är verkligen viktigt att ha mycket växter som de kan gömma sig i och sova vid. De känner sig tryggare med massa växter, de kan inte t.ex. lägga sig mot en barkbit och känna sig trygg som deras kusin M. Chahua (f.d. Rhacodactylus chahua). Man kan ha både levnde växter och plastväxter, men riktiga växter håller fukten mycket bätrre än plast. Siden eller andra tyg växter håller dock fukt ganska bra också! Ex på levande växter är gullrankor, parapyaralia, hibiscus, yuccupalmer, bananplantor, dracena, olika ficusar och philodendron

Bottensubstratet kan bestå av olika saker beroende på ända mål. Nykläckta eller sjuka djur kan man ge vanligt hushållspapper, så att man kan se så att den bajsar och kletar runt i maten ordentligt samt att den inte får i sig t.ex. jord eller liknande. I hushållspapper har även bakterier svårare att leva och skada geckon. Suba adulta eller vuxna djur kan man ge jord, torv, mull, cocos husk eller liknande fukthållande jordmatrial. Man kan även ha ett tunt och bristande lager av torv på toppen och lite torra löv då ser det riktigt naturligt ut och gecksara verkar upkatta löven! Äggläggande honor ska ha ett tjockare lager av bottenmatrial så att de kan gräva och lägga sina ägg, gärna 5 – 10cm tjockt. Unga djur, hanar och ensamgående honor har inget större behov av tjockt bottenmatrial. 

I ett hobby terrarium så är det bra att ha 23 grader, 70 % fuktighet och 7.2 ljus timmar om dagen om man har en timer.
Om man ska ha det så naturligt som möjligt så bör man ha 
20 - 21 grader, 66 % - 69 % fuktfuktighet samt 5.6 - 6.9 ljustimmar om dagen under vintermånaderna och
25 - 27 grader, 70 % fuktighet samt 7.5 - 8.4 ljustimmar under de varmaste sommarmånaderna.

Väderkontroller från Noumea, en östlig stat inom områden där crested geckon finns, ser ut så här;

 - Temperaturen kan variera allt ifrån 16 - 30 grader. Men genomsnittet ligger på 22.7 grader. Det är som kallast under juni/juli/augusti och varmast under januari/december. 
 – Luftfuktigheten ligger allt mellan 66 % till 74 % men det ligger genomsnittligen på 69.6%. Det är som fuktigast under februari/mars/april och som lägst fuktighet under oktober.
 – Under juni månad är solen uppe 5.6 timmar per dag, och som längst 8.7 timmar per dag i oktober. Genomsnittet är 7.2 timmers solljus varje dag. Genomsnitten är som våra svenska somrar ungefär.

Regn är starkt årsbundet och det faller ca 2 000 - 3 000mm regn över hela ö området per år. 
Att ha ett nätterrarium kan då vara svårt eftersom det släpper ut väldigt mycket fukt. Så ett glasterrarum som är bra ventilerat fungerar mycket bättre!
För att summera allt så är en crested gecko ute efte fukt och höjd på sitt terrarium, med mycket växter och klätter möjligheter.


Skriven av 
Mikaela ''Mikachu'', sajtvärd för Crested gecko iFokus

Anmäl
2013-10-19 23:14 #1 av: NiklasTyreso

Hur skapar man bra fukt? Sprayflaska? Fuktigt bottensubstrat? Större vattendel i terrariett? Dusch-system med pump och timer? Eller?

Var köper man fuktmätare?


Anmäl
2013-10-20 01:31 #2 av: Marcus97

#1 enklast är en vanlig sprayflaska sen beror det väl på vad man själv vill ha. Fuktmätare/hygrometer kan du köpa på dem flesta zoo affärer både analoga & digitala, digitala vet jag också att det finns hos Kjell & company samt Clas OhlsonSkämtar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.